Laos

Flora en Fauna

Flora
Laos kent veel tropisch regenwoud, dit bedekt ca 50% van het land. Helaas wordt hiervan jaarlijks 300.000 ha gekapt, vanwege de grote vraag naar hardhout van voornamelijk het buitenland. Van bovenaf gezien ziet het regenwoud er egaal uit, slechts hier en daar steekt er een verdwaalde tapangboom uit. Deze boom kan wel 75 meter hoog worden. Ook wordt er in Laos veel aan fruitteelt gedaan. Mango’s en citrusvruchten worden hier in grote hoeveelheden verbouwd.

Een ander deel van Laos, zo’n 25%, wordt bedekt met savannen, grasland en moerassen. In deze gebieden wordt op grote schaal de papaver gewonnen. Vanuit deze plant wordt opium gewonnen, een grote bron van inkomsten in Laos. De opium wordt gewonnen uit het melksap dat zich in de zaadbol van de papaver bevindt. Verder telt Laos zeer veel bamboesoorten, op China en Thailand na, de meeste ter wereld.
Fauna
Van de dieren die in Laos leven is niet heel erg veel bekend. Enkele jaren geleden werden hier vele nieuwe diersoorten ontdekt: de spitshoorn, een kleine reeachtige, en verder een klein soort wrattenzwijn, een tweehoornige neushoorn, diverse soorten ratten, de Annamese haas en een nieuwe eekhoornsoort. Echter wordt er veel op deze en andere dieren gejaagd, waardoor ze met uitsterven worden bedreigd. Ook leven er in Laos ca. 500 Indische olifanten. Dit is niet veel, als je bedekt dat de oorspronkelijke naam van Laos ‘Land van één miljoen olifanten’ betekent. Ook wilde dieren als beren, tijgers, luipaarden, wilde honden en katten, gibbons, antilopen.

Naast deze dieren leven er ook maarliefst 69 soorten vleermuizen in Laos. Ook leven er 16 soorten eekhoorns in Laos, waarvan er echter velen met uitsterven worden bedreigd. Een ander groot zoogdier dat naast de olifant in Laos voorkomt is de gaur. Dit is een in het wild levend rund dat meer dan 1000 kilo weegt. Het is daarmee tevens het grootste rund ter wereld. Ook valt er in en buiten de bossen te genieten van meer dan 450 verschillende vogelsoorten.