India

Ghandi

Mahatma Gandhi werd op 2 oktober 1869 geboren in Porbandar aan de westkust. Hij was het 4de en jongste kind van een gezin uit de Vaisya-kaste, de 3de kaste. Hierna komt de 4de kaste en daarna de kastelozen. Deze mensen moesten het vuilste werk doen. De hogere kasten vonden dezen onrein en wilden ze ook niet aanraken, vandaar de naam: ”De onaanraakbaren”. Gandhi zou zich hier later sterk tegen verzetten en ze een ander naam geven: ”Hieryans” oftewel “Kinderen van God”.

In 1888 vertrok hij, uitgehuwelijkt en net vader van een zoon, als 19-jarige naar Engeland voor een rechtenstudie Na deze studie en een verblijf in Zuid-Afrika keerde hij terug naar India in 1915. Hij kreeg al snel een vooraanstaande positie in de onafhankelijkheidsbeweging en begon in 1920 met een grote campagne voor zelfbestuur of "svaraj". Deze campagne kenmerkte zich door geweldloze acties en waren daardoor moeilijk te bestrijden door de Britten, de toenmalige overheersers. Ze besloten Gandhi te arresteren en hij werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenis, maar door zijn zwakke gezondheid werd hij in 1924 al weer vrijgelaten.
In 1930 werd hij door Pandit Jawaharlal Nehru, de voorzitter van het congres, aangesteld als leider van een nieuwe campagne tegen het zoutmonopolie van de regering. In 1931 nam hij, namens het Congres, deel aan een rondetafelconferentie in Londen over de toekomst van zijn land. Deze conferentie leverde de "Goverment of India Act" op, eigenlijk niet meer als een doekje voor het bloeden. In de 2de  Wereldoorlog wilde een meerderheid van het Congres de Britten steunen in ruil voor onafhankelijkheid na de oorlog. Deze weigerden hierop in te gaan, waarna het Congres de actie “Verlaat India” startte, Die alleen maar resulteerde in de arrestatie van hun leider.
Na de oorlog kwamen de Britten tot de conclusie dat de koloniale status van India niet meer te handhaven was en werd een begin gemaakt met de soevereiniteitsoverdracht. Dit ging niet soepel door de grote verschillen tussen Hindoes en Moslims. In 1946 werd het land dan ook opgesplitst in 2 staten: Pakistan en India. Er bleven echter veel conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen en er kwamen grote volksverhuizingen op gang die leidden tot ongeveer een half miljoen doden. Uiteindelijk greep Pakistan naar de wapens. Dit leidde in 1948 tot de Pakistaans-Indiase oorlog.
De Verenigde Staten bemoeide zich ermee en zorgde voor een wapenstilstand. Dit kon echter niet verhinderen dat Gandhi op 10 januari 1948 werd vermoord. Hij was de grondlegger van het geweldloze verzet en ik wil dan ook eindigen met een beroemde uitspraak van Gandhi:

"Geweldloosheid is de grootste macht die de mensheid ter beschikking staat. Zij is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de vindingrijkheid van de mens is ontwikkeld”.