Peking Express in de Media

 

Vijf onderbroeken en twee euro mee in tv-race
Vijf onderbroeken en vijf T-shirts, dat was zo'n beetje de bagage die Elias en Jeske Papadopoulos mochten meenemen. Vanaf zondag zijn hun avonturen op tv te volgen in het programma Peking Express.

Door: BRAM VAN SCHAIK
Foto: William Hoogteyling

CULEMBORG Het Culemborgse echtpaar vormde een van de acht koppels die de uitdaging aangingen liftend van Moskou naar China te reizen. Met je (ex-)partner, zus, collega of pa negenduizend kilometer zien te overbruggen door Rusland, Mongolië en China, tegen een budget van slechts twee euro per dag. Met een waslijst aan regels wat wel en vooral niet mag. Twee maanden langzelf je vervoer regelen en slaapplaatsen bemachtigen. En onderweg tegen andere koppels strijden in uiteenlopende proeven. De hoofdprijs: een bedrag dat kan oplopen tot 70 duizend euro. Dat is kort gezegd de 'format' van Peking Express, een survivalprogramma van dezelfde makers als Expeditie Robinson dat zich op een eiland afspeelde. "Na Robinson werd er op Net 5 kort getrailerd voor Peking Express."vertel Elias Papadopoulos. De 38-jarige geboren Utrechter was in de leer bij Henk 'HankyPanky' Schifftnacher in Amsterdam en de Utrechtse tattooartiest Niek de Wit voor hij zich in 2001 in Culemborg vestigde met Tattoos by Opa, zijn bijnaam. "We dachten meteen: die uitdaging is iets voor ons." Echtgenote Jeske in Der Maur, 36 jaar en werkzaam als commercieel medewerker bij een drukkerij en als aerobicinstructrice, zag ook direct het voordeel:

"We dachten meteen: die uitdaging is iets voor ons." Echtgenote Jeske in Der Maur, 36 jaar en werkzaam als commercieel medewerker bij een drukkerij en als aerobicinstructrice, zag ook direct het voordeel: Wij reizen heel graag. We zijn samen naar Nepal geweest en onze huwelijksreis voerde naar Borneo." Het stel, dat vijf jaar bij elkaar is, aarzelde niet en meldde zich aan als een van de 2500 koppels. "We zijn eerst met honderd stellen uitgekozen om een vragenlijst in te vullen en een psychologische test te doen." zegt Elias. Daaruit kwamen dertig koppels die opnieuw werden getest, nu ook fysiek." Uiteindelijk behoorden ze tot de acht duo's die vanaf juli 2003 de strijd mochten aangaan. Hun kleurrijke verschijning zal zeker een rol hebben gespeeld bij de uitverkiezing, want het persbericht van mede-producent VT4 die het in België op tv brengt rept niet voor niets van 'ze bèbben elkaar tussen de tatoeages leren kennen'. Toch stelt Jeske: Je kunt niet zeggen waarom wij er wél bij zijn en andere niet." Maar de tatoeages van Elias leverden al bijna een achterstand op. "Meteen de eerste dag in Moskou heb  ik een shirt niet lange mouwen aangetrokken, want anders ble ven de mensen uit de buurt en konden we een lift vergeten. Daar worden tatoeages namelijk direct geassocieerd met de gevangenis." Jeske gevat: "In de ogen van de Russen had hij heel wat tijd achter de tralies doorgebracht." Voor ze naar Moskou vertrokken hadden ze zich vooral fysiek voorbereid. We hadden onszelf vol vitamines gepropt, waren gestopt met suikeren consulteerden zelfs een mesoloog, een acuputurist zonder naalden.
Consulteerden zelfs een mesoloog, een acuputurist zonder naalden.
Voor de rest viel er weinig voor te bereiden, want we mochten haast niets meenemen." De briefing in Moskou, waar het avontuur begon, was eveneens beknopt. "Wel werd 's nachts in het hotel waar we één dag verbleven onze bagage doorgelicht op credit card, geld, gsm en andere zaken die verboden waren." Alle koppels kregen een landkaart mee voor drie dagen reizen, een opdracht en wat geld gemiddeld twee euro per persoon per dag. Je mocht  niet betalen voor overnachting of taxivervoer." omwille van de kijkcijfers - het programma duurt een week of tien en telkens valt een koppel af - moet hun relaas beperkt blijven tot de eerste aflevering. "Wa-
ter, dat moet wel en soms kun je bij iemand eten. Douchen? Ha, hooguit een kraan. Veel tijd had je niet, je moest door. Het is onze verdienste dat we in die eerste week in eik geval 1500 kilometer ver zijn gekomen."Ze hebben vreselijk veel lol gehad. vanaf het begin. "Ze noemden ons onafscheidelijk en dat klopt ook wel." Dat ze voortdurend gefilmd zijn, stoorde ze amper. "Het klinkt misschien naïef, maar we zijn er voor de reis ingedoken," merkt Elias op. Jeske vult aan: "Pas toen we de trallers zagen realiseerden we ons: ah, het komt op tv." Peking Express; is vanaf 14 maart elke zondag te zien op Net 5

Bron; Utrechts Nieuwsblad