Recente berichten

Pagina's: 1 ... 4 5 6 [7] 8 9 10
61
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla, DE REIS - etappe 8
« Laatste bericht door Kao Ya Gepost op 18-07-2005, 15:16:24 »
ETAPPE 8: 11-13 november
Het is duidelijk, in dit overbevolkte land dat nergens meer van opkijkt, betekenen wij, kastenloze bleekhuiden, helemaal niets.
Het liften vlot niet echt, hoewel de oplossing simpel is. We moeten ons nederiger opstellen, maar dat druist in tegen ons karakter. Uiteindelijk arriveren we ’s avonds als tweede op het appel, waardoor we te gast zijn bij een familie uit een betere kaste. De heer des huizes is procureur, zijn zonen studeerden stuk voor stuk in het buitenland. Onze nieuwe Indiase mama, een vinnig paars saribolletje, draaft achter ons aan alsof we haar eigen kroost zijn en weet, ondanks de taalbarrière, verassend goed met ons te communiceren. Terwijl we met de heer des huizes een geanimeerde discussie voeren over gearrangeeerde huwelijken, iets waar zo’n 90% van de bevolking aan doet, propt ze ons volg met overheerlijke, zelfgebakken koekjes.

DUIK IN DE GANGES
Wat later worden we, ter voorbereiding van het grootse Dewali-feest (het feest van het licht en net zo belangrijk als Kerstmis bij ons), meegetroond naar de tempel. We worden aan alle belangrijke figuren voorgesteld en krijgen van elk van hen de complete titels en familielijn te horen.
Ondertussen redt ons Indiaans mamaatje ons van massahysterie door al wie in de weg loopt een nijdige duw te geven.
’s Anderdaags rukt de hele famiilie uit om ons, voor een game, naar de Ganges te voeren. Als ik opper dat we maar best geen duik in het vieze water kunnen nemen, is misprijzen mijn deel. ‘De Ganges is een heilige rivier en al wie hem betreedt, wordt gezuiverd.’ Ik verbaas me erover dat een bereisd, intelligent man verkiest de overduidelijke waarheid te negeren.
Net voor we op onze proefbestemming aankomen (die proef zal ik trouwens spectaculair verknallen), krijgen we een stukje India te zien dat ons behoorlijk van streek maakt. Aan een kruispunt komt een bedelaar naar onze gastheer toe gelopen, er volgt een verhit gesprek en als de lompenman met zijn hand de chique 4x4 beroert, escaleert de situatie. Onze gastheer stapt uit, wandelt kams naar de man toe en slaat hem zonder veel plichtplegingen in het gezicht. De bedelaar doet niets om zich te verzetten, dit is zijn lot en hij ondergaat het.
Onze gastheer stapt weer in en rijdt verder alsof er niets gebeurde, terwijl wij van pure shock geen woord meer kunnen uitbrengen en onze sympathie voor hem meteen getorpedeerd wordt.
Het eigenlijke Dewali-feest vieren we in een klein landbouwdorpje samen met Just en Brechtje, die er ook stranden.  Voor het eerst logeren we niet bij een familie, maar in een leegstaand schoolgebouwtje en die rust is zeer welkom. Al wekenlang zijn onze dagen meer dan goed gevuld. Overdag liften, ’s avonds slaapplaats zoeken en daarna, als onze handgewassen onderbroeken, T-shirts en jeans te drogen hangen en we ons met een restje water zelf gewassen hebben, bij wijze van wederdienste het hele dorp entertainen.
We installeren ons op de stoep, bewonderen het inderhaast mett kaarsjes verrsierde gebouwtje en worden uitgenodigd om in een hoekje van een schuur mee te bidden. Die avond komt een arme man ons nog een schotel vlees brengen, iets wat hem een arm en een been moet kosten, en wij, de vegetariërs in het gezelschap, dwingen de arme Just om alles op te eten terwijl we onze rijst in de saus dippen.
62
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla, DE REIS - etappe 7
« Laatste bericht door Kao Ya Gepost op 18-07-2005, 15:14:50 »
ETAPPE 7: 7-9 november
Wat er precies zal gebeuren, weet niemand. We staan allemaal verzameld op de landingsbaan, hopend dat we samen de Himalaya in gevlogen worden. Maar ook dit tv-programma heeft nood aan wat ssspanning en sssensatie... Zodra Roos onthult dat elk team slechts één lid de lucht in kan sturen, is hett voor mij duidelijk: Karla gaat. (Post—it Karla: Met dank aan mijn supervriendin!)  Bij ons geen discussies, geen tranen, en dat blijkt achteraf behoorlijk uitzonderlijk. De andere koppels zwoegen met hun beslissing tot de vrouwen zich opofferen (een typisch fenomeen?). Omdat ook Jorien de hele Himalaya-beslissing, net als ik, nogal filosofisch bekijkt, kiest ze mij uit om samen op religieuze ontdekkingsreis ddoor Katmandoe te sjezen.
Nadat we een hele boodschappenlijst (offers voor de verschillende religies) inslaan, arriveren we bij een boeddhistische monnik in het eeuwenoude klooster Swayambhunath. Van meet af aan hebben we ons voorgenomen vandaag vooral op eigen tempo te genieten. De minzame man toont ons zijn hele klooster, zijn benauwend kleine kloostercel en schenkt ons bij wijze van afscheid een sculptuur in Tibetaanse boter en een kralenarmbandje. Beide items worden eerst uitgebreid gezegend. De half gesmolten botersculptuur zal ik eene paar dagen later offeren aan een straattempeltje. Het armbandje komt, terug thuis, rond mijn Ghanesha-beeldje te hangen.
Daarna is de Kumari van Patan aan de beurt. Dit heilig verklaarde meisje is te jong om te beseffen wat haar overkomt, maar zodra ze heilige af is, bij de eerste menstuatie, te oud om ooit nog aan een normaal bestaan te wennen. We verlaten haar met een wat wrang, onbestemd gevoel, muizenissen die bij de hindoeïstische milkbaba eensklaps verdwijnen. Deze goedheilig man pretendeert uitsluitend melk te drinken, mar we hebben sterke vermoedens dat hij zich zijn knorrende maag met weed sust. Zijn gewauwel is zogoed als onontcijferbaar.

SUDDEN DEATH
Die avond klauteren Jorien en ik het torentje op dt bij het etablissement hoort. De sterrenhemel is grandioos en, turend naar de indrukwekkende Himalaya, hopen we dat Rink en Karla net zo intens van dit moment genieten als wij. De volgende dag zal ik vernemen dat Karla doodziek was en op dat moment in d emand van een sherpa naar beneden werd gedragen. Tijd om op krachten te komen is er echte niet. Zodra mijn maatje en ik herenigd zijn, moet er opnieuw geracet worden. Deze keer hangt er veel van af. Vanaf Nepal wordt het ‘sudden death’-systeem toegepast. Wie laatst is, valt dus onherroepelijk af. Zelfs wij, de twee zorgeloze meisjes, worden helemaal door onze adrenaline meegesleurd en voelen ons gedrevener dan ooit. (Post-it Karla: Sophie begint zelfs stilaan – zonder sportbeha – mee te lopen.)
Tussen ons en het eindpunt ligt ocharme dertig kilometer en we vertrekken laatst. We racen alsof ons leven ervan afhangt, aangemoedigd door Rink, die als we hem voorbijvlammen bemoedigend zijn duim opsteekt, en halen iedereen in, om vijftien minuten later opnieuw ingehaald te worden en opnieuw bijna onderaan tee bengelen. Misschien is dat wel ons geluk. Vanuit onze auto zien we Jeroen, Manja, Krieke en Natalie vruchteloos rondjes lopen rond een boeddhabeeld. We beseffen dat dit niet het juiste beeld is en rijden verder, om na enkele kilometerss Roos op te merken, die net Just en Brechtje incheckt. We hebbben het gehaald! We gaan naar India!

GRENSOVERGANG MET INDIA: 10-11 november
Jarenlang droom ik al van India, meters boeken heb ik erover gelezen en nu ben ik eigenlijk bang om ontgoocheld te worden. Een zorg voor niets, zo blijkt. De cultuurshock blijkt uit en niets voelt vreemd aan. Toegegeven, de eerste uren moeten we wennen. Na het gereserveerde maar galante China en Nepal worden we in India ofwel genegeerd ofwel onder de voet gelopen. Als ik er uiteindelijk in slaag iemand te doen stoppen, neemt ij de kaart af, om op mijn handen te slaan als ik mijn bezit weer opeis.
63
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla, DE REIS - etappe 6
« Laatste bericht door Kao Ya Gepost op 18-07-2005, 15:13:40 »
ETAPPE 6: 1-3 november
Soms sta je aan de goede kant, soms aan de slechte. Onze primitieve samenzwering heeft niet gewerkt. We zien de vlag in de zeer gretige handen van het andere kamp vallen, en dat zullen we geweten hebben. De eerste dag gaat het nog allemaal goed: we worden opgepikt door een zeer luxueuze en snelle jeep, bevolkt door vier militairen op vakantie. Er is weinig plaats, dus krijgt Karla de kofferruimte toebedeeld en word ik op de achterbank geïnstalleerd tussen twee wel zéér vriendelijke Chinezen.
De man naast me kan zijn geluk niet op en zal het hele traject proberen zijn been tegen het mijnde te drukken. We halen opgelucht adem als de race wordt stilgelegd, maar dat is buiten onze geode vrienden gerekend. Als ze vernemen dat we morgen opnieuw moeten liften, besluiten ze ons de volgende morgen op te pikken. Die ochtend hoop ik met heel mijn hart dat ze zich verslapen, maar om klokslag 7 uur rijden ze blijgemutst en luid toeterend het dorp binnen. De ‘vetzakskes’, zoals we ze ondertussen gedoopt hebbeb, bieden 100 dollar m ons te kussen. Ik antwoord: ‘No, no, boyfriend’, terwijl Karla met ‘No, no, husband’ op de proppen komt. Als we een vierde keer afgevlagd worden, duikt Steven plots op om de jeep af te snoepen. Karla roept iets in de aard van: ‘Dit doe je toch niet, het is onze lift, we zitten er zelfs nog in’, waarop Steven compleet door het lint gaat en schreeuwt: ‘Ik hoop dat je stikt in je lift.’ W ij zijn volkomen verbouwereerd en half in schock. Dat je je door een simpel tv-spelletje zo kan laten ophitsen! Na een tussenproef in het Stenen Woud van Shilin, waar Karla vriend en vijand verbaasd met haar fysieke conditie, arriveren we uiteindelijk op de ranking. (Post-it Karla: Aangezien Sophie haar rol als intellectueel niet vervulde, kon ik 8 km lopen...) Steven en Sofie worden naar huis gestuurd. Terwijl Steven afscheid neemt, excuseert hij zich.

GRENSOVERGANG MET NEPAL: 4-6 november
We hebben China overleefd, we gaan naar Nepal! Aangekomen in het fantastisch mooie, caleidoscopisch gekleurde Katmandoe worden we in een afgesloten tuindeel van het hotel geïnstalleerd. Niet dat het ons deert. Na wekenlange grauwe somberheid worden we overdonderd door deze zinderende hoofdstad met haar kleurrijk opgedirkte stoepa’s en meterslange sari’s die in de wind hangen te drogen. Exotischer dan dit wordt het niet, en een Kuifje-gevoel overvalt me.
64
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla, DE REIS - etappe 5
« Laatste bericht door Kao Ya Gepost op 18-07-2005, 15:11:41 »
Hi allemaal,

Zoals beloofd, het vervolg van Sophie's dagboek voor 'Goed Gevoel'.

Kao Ya


ETAPPE 5: 29-31 oktober
De vijfde etappe begint met een absoluut gloriemoment.
Bestemming is Moon Hill of de Maanheuvel, waar we, gezegend met onze vernieuwde tactische inzichten, met een rotvaart heen liften, zo snel dat niemand ons staat op te wachten en de helft van de productie nog onderweg is. We installeren ons op een zonnig bankje, om een kwartier later quasi nonchalant te informeren: ‘Slome dag vandaag?’ Heerlijk! Terwijl Ard verder naarboven klautert, zetten wij gedreven de achtervolging in, om na de vreselijk uitputtende klim bij aankomst met z’n drieën te staan uitgebreid te staan puffen. Voor de allereerste keer hebben we iedereen verslagen. We zijn eerst. Eerst! Bovendien hoeven we niet onmiddellijk weer te gaan liften, verliezen we de omweg en krijgen we een uitstapje naar het visserdorpje Xin Pin cadeau!

APARTE VISTECHNIEK
Ons enthousiasme slinkt zienderogen als we op het bootje van ‘onze’ visser twee enorme, zwarte, lelijke vogels zien zitten.
Aalscholvers, zo blijkt, en onze vispartners voor de volgende dag. Tijdens het eerste uur van de oefensessie gillen we half China samen. Daarna zien we de schoonheid van het hele gebeuren in. We varen midden in het wondermooie Karstgebergte, de zon is allang onder en door het donkerblauwe water schermeren lichtgevende lissen, waartussen onze aalscholvers als ware ballerina’s kopje-onder duiken. Terug thuis bij de vissersfamilie kampen we met een dilemma. Mevrouw is druk bezig in de keuken en wij vragen ons af wanneer we duidelijk moeten maken dat we vlees noch vis eten. En of we dat wel kunnen doen. Als we de gehurkte vrouw des huizes net naarstig een hele vis in stukken zien hakken om die compleet met bloed, graten en ingewanden, in een pot te zwieren, is het dilemma meteen opgelost. Hoewel we het begrip vegetarisch met handen en voeten moeten uitleggen, begrijpen we elkaar verassend snel. Het etentje voltrekt zich in de ondertussen bekende sfeer. We spreken elkaars taal niet, dus zitten we wat gebaren te maken, wat te staren en vooral veel te lachen.
De volgende morgen om half vijf trekken we op pad met de aalscholvers, die vissen voor ons moeten vangen. Al zeer snel hebben we door dat de traditionele aanpak niet werkt, dus gooit Karla zich op haar buik, om de dieren aan het koordje, vastgemaakt aan hun poten,
op het droge te trekken. Daarna duwt ze de vissen uit hun strot, die ik in een rieten mand opvang. We zijn doorweekt, hangen vol vissendrek, maar amuseren ons rot en verliezen slechts nipt van natuurmens Rink en dochter Jorien.
En dan, na anderhalve dag liften, krijgen we nog een meevaller geserveerd. Samen met Rink en Jorien mogen we een team uitnodigen op een barbeque. Zonder veel nadenken inviteren we Just en Brechtje, een koppen dat, net als wij, het hele spel weet te relativeren. Hoewel de barbeque eigenlijk bitter weinig voorstelt (een verzameling kippepoten op een tochtige boot), onstaat er achteraf heel wat commotie over die keuze. Vooral als we tussen twee droge rijsthappen door plots een brief krijgen die de aankoopmogelijkheid van een vlag waarmee we de andere teams kunnen afblokken, meldt.
Een halfuur gaat voorbij. Uiteindelijk moet de reporter ons, de drie naïve teams, beter bekend als ‘de grote strategen’, er op attenderen dat we misschien wel eens zouden kunnen samenwerken. Een halfbakken complot is geboren.
65
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla
« Laatste bericht door Bakkertje Gepost op 17-07-2005, 06:55:33 »
erg leuk om te lezen zeg..bedankt voor al je moeite joh!
66
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla
« Laatste bericht door -Lieke- Gepost op 16-07-2005, 18:13:26 »
leuk!  ::bravo:: ik zit al op 't vervolg te wachten
67
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla
« Laatste bericht door Jet Gepost op 16-07-2005, 15:42:34 »
tnx kao ya! ::ok::
68
Peking Express 2005 / Re: Door voor de selectie?
« Laatste bericht door mixedmessage Gepost op 16-07-2005, 08:55:10 »
Wat spannend voor iedereen die geselecteerd is voor de eerste ronde! Heel veel succes allemaal en hopelijk horen jullie dat je door bent voor de tweede!!!
69
Peking Express 2005 / Re: dagboek PE2 winnaars Sophie en Karla
« Laatste bericht door mixedmessage Gepost op 16-07-2005, 08:51:39 »
Wow, wat leuk om te lezen joh  ::ok::!!! Erg leuk geschreven door Sophie. Wat een humor hebben die meiden ook. Ben benieuwd naar de rest....
70
Peking Express 2005 / Re: Door voor de selectie?
« Laatste bericht door Joindy Gepost op 15-07-2005, 23:19:35 »
Wat vreemd dat niet iedereen hetzelfde moest doen. Wij hebben eerst die vragenlijst ingevuld waarin je o.a. je reiservaring moest invullen, en nog een gezondheidsverklaring e.d., daarna hadden we het gesprek en toen nog die ellenlange psychologische test met steeds zo'n beetje dezelfde vragen. Dus Nona en Ni Hao, ik snap ook niet dat jullie een andere procedure moesten volgen.  ???

Nu maar afwachten tot we iets horen. Houden jullie ons op de hoogte mocht je iets horen? Hopen dat dat snel is.....  ::tandpastasmiley::

groetjes Joindy
Pagina's: 1 ... 4 5 6 [7] 8 9 10